1921 eyewear Brillenliefde

Ontwerper
Paul & Jukkema

Prijs:
€ 99,-

Het verhaal van Pajuk begon omstreeks 1920, toen de heer H.P. Jukkema ergens in Groningen zijn meubelzaak verkocht. Zijn vrouw hield zich in die tijd bezig met het maken van hoeden en zo deden ze samen business. Na de verkoop van zijn meubelzaak startte hij een glasproductiebedrijf en ging een samenwerking aan met de Duitse heer Paul. Hij was afkomstig uit het toenmalige optiekcentrum van Duitsland. Beide heren zagen de samenwerking wel zitten en Pajuk (Paul & Jukkema) werd in 1921 geboren!

Toch ging het zeker niet altijd alleen om brillen. Juist in de startperiode lag de focus op de productie van glas. Brillenmode bestond nog niet echt. We deden in het begin de verkoop van lorgnetten, pince-nez-brillen en etuis. We werkten met liefde en plezier. Het bedrijf groeide al snel door, zowel in personeel dat opliep, als de behoefte aan meer productieruimte. Het gebouw moest twee keer verbouwd worden om meer ruimte te creëren voor de machines. Zaken gingen, zoals je al verwacht, goed. In 1927 besloot de heer Paul zich uit te kopen maar de firmanaam Pajuk Optiek bleef bestaan. Na wat kennis te hebben opgedaan van het vak tijdens de opleiding in de slijperij, kwam P.H. Jukkema aan het hoofd. In de oorlogsjaren was er een nijpend tekort aan materialen, die bijna allemaal uit het buitenland moesten komen. Dubbel-focuslenzen waren bijvoorbeeld niet te krijgen. Omdat er echter wel veel incourante lensjes met een doorsnede van 32 mm voorradig waren, werden deze verslepen tot opplaklenzen. Na doormidden te zijn gesneden werden ze met canadabalsem op enkelvoudig glas gelijmd.

Ondanks de moeilijke tijden groeide het bedrijf en in 1948 werd het pand twee keer vergroot wegens het gebrek aan ruimte voor de massaproductie. In 1954 volgde ook zijn zoon Henk (H.P.) Jukkema de familie traditie op en kwam bij Pajuk werken. Hij wilde zich vooral richten op de verkoop van monturen. Dit begon klein, maar het veranderde beetje bij beetje. Hij had niet verwacht dat dit een groot onderdeel zou worden in het bedrijf. Met het vermogen om iedereen enthousiast te maken en door zijn vakkennis werden zijn verkoopreizen meer dan succesvol. De verkoop van monturen werd nu echt serieus. In 1963 werd besloten de glasfabriek te verkopen en als groothandel in brilmoturen verder te gaan. Vier jaar later vond de grote verhuizing van Groningen naar het centraal gelegen Leusden plaats.

De brillen van 1921. Eyewear zijn scherp geprijsd, ze kosten namelijk € 99,-!

Benieuwd hoe de brillen van 1921. Eyewear jou staan? Bezoek onze winkel in hartje Utrecht, je vindt ons op lijnmarkt 7. Je kan natuurlijk ook online een afspraak maken, dan weet je zeker dat jij alle tijd voor je ogen van ons krijgt.

Naast 1921. Eyewear hebben wij ook monturen van: IMPRESSIO, Tarian, Woodys, Ørgreen, Dandy’s, RES/REI, Gouverneur, Naoned, Michel Henau, Sabine Be., Willems, Komono, Helden en Julbo!